رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی بتن ایران اعلام کرد: صنعتیسازی نیاز به دانش، نوآوری و فناوری را در ساخت مسکن افزایش میدهد، موضوعی که هنوز در کشور به عنوان یک سیاست بالادستی مطرح نشده و حلقه مفقوده در ساختوساز است.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از آنا، سعید رحیمی ربا تاکید براینکه صنعتیسازی مسکن نیاز به دانش، نوآوری و فناوری را در ساخت افزایش میدهد، اظهار کرد: شتاببخشی به روند کند صنعتیسازی در کشور به عنوان یک سیاست بالادستی مطرح است و وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای مرتبط وظیفه دارند در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند. حتی ممکن است نیاز به اصلاح قوانین وجود داشته باشد و استفاده از مصالح ساختمانی صنعتی تبدیل به الزام و اجبار شود تا میزان مصرف آنها را در ساخت و ساز افزایش دهد.
وی درباره روند کند صنعتیسازی ساخت و ساز مسکن در کشور، اظهار کرد: شرایط کشور در روند کند صنعتیسازی مسکن دلایل متعدد دارد که از جمله آنها ضعف دانش و تحقیقات در این زمینه بوده و به نظر میرسد مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اقدام جدی در این زمینه نکرده است.
صنعتیسازی مسکن با افزایش هزینهتمامشده تولید همراه است
وی افزود: از سوی دیگر به دلیل نگاه مردم و حتی سازندگان به صنعتیسازی این شیوه از ساخت روند کندی را طی کرده است. یکی دیگر از دلایل نیز بالاتر رفتن هزینه تمامشده ساخت است؛ اگرچه صنعتی سازی کیفیت ساختوساز را افزایش میدهد؛ اما هزینههای ساخت را افزایش میدهد.
رحیمی عنوان کرد: شتاببخشی به روند کند صنعتیسازی در کشور به عنوان یک سیاست بالادستی مطرح است و وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای مرتبط وظیفه دارند در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند. حتی ممکن است نیاز به اصلاح قوانین وجود داشته باشد و استفاده از مصالح ساختمانی صنعتی تبدیل به الزام و اجبار شود تا میزان مصرف آنها را در ساخت و ساز افزایش دهد.
صنعتیسازی در میانمدت با کاهش قابل توجه زمان ساخت مسکن را ارزان میکند
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی بتن ایران خاطرنشان کرد: پس از انجام تحقیقات و سرمایهگذاری برای کارخانجات ساخت مصالح ساختمانی صنعتی طبیعی است که در میان مدت باعث کاهش هزینه ساخت مسکن میشود به این دلیل که زمان ساخت مسکن را به نحو قابل توجهی کاهش میدهد.
رحیمی با انتقاد از روند کند دریافت مجوزهای ساخت و ساز مسکن، تصریح کرد: به طور معمول برای دریافت یک پروانه ساخت یک سال زمان نیاز است و این فرایند طولانی طبیعی است که بر هزینههای ساخت مسکن تأثیر منفی دارد.
ضرورت انجام تحقیقات برای صنعتیسازی توسط مرکز تحقیقات مسکن وزارت راه و شهرسازی
وی تأکید کرد: مرکز تحقیقات مسکن وزارت راه و شهرسازی مکلف است در زمینه دانش و تحقیقات برای انجام سرمایهگذاری و هزینه تمامشده صنعتیسازی اقدامات جدی انجام دهد.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی بتن ایران خاطرنشان کرد: در زمانهایی نهچندان دور الزامی برای نصب پنجرههای دوجداره وجود نداشت. پس از تحقیقاتی که انجام شد میزان هدررفت انرژی از پنجرههای معمولی تعیین و پس از آن با اصلاح قانون استفاده از پنجرههای دوجداره اجباری شد، اما تا زمانی که الزام قانونی وجود نداشت مردم بازهم از پنجرههای معمولی استفاده میکردند. در مورد صنعتیسازی نیز به همین منوال است و باید روند کنونی را با اصلاح قوانین تغییر داد.
در همین زمینه بخوانید
کاهش بتن در ساختمانسازی با استفاده از هوش مصنوعی
دیوار کوتاه پلتفرمها در زمینه مسکن/ قیمتها چگونه افزایش یافت؟
رحیمی بیان کرد: در شروع به کار صنعتیسازی این پروسه هزینه ساخت را افزایش میدهد به طور مثال صنعتیسازی قطعاتی در بتن هزینه ساخت را در مسکن دولتی مانند انبوهسازی مسکن تا ۳۰ درصد افزایش داد و به همین دلیل پیمانکاران تمایلی به استفاده از آن نداشتند.
بتنهای پیشساخته کیفیت بسیار بالایی دارند؛ اما به دلیل هزینه ثابت ساخت در مسکن مهر یا نهضت ملی، سازندگان از این قطعات صنعتی استقبال نکردند و حاضر نشدند از سودشان کم شود؛ بنابراین باید همه ابعاد و اجزای برنامههایی که به منظور صنعتیسازی در دستور کار قرار میگیرد، مورد بررسی قرار گیرد.
صنعتیسازی ساختمان به معنای ساخت مسکن در کمترین زمان و با بهترین کیفیت
وی افزود: بخش خصوصی، سازندگان، شهرداریها، مرکز تحقیقات مسکن و مهندسان ناظر باید در کنار هم بنشینند و تصمیم بگیرند تا به سمت صنعتیسازی حرکت کنیم. صنعتیسازی ساختمان به معنای ساخت مسکن در کمترین زمان و با بهترین کیفیت است، این راهی است که باید برای تولید انبوه مسکن در پیش گرفته شود.
میزان صنعتیسازی در کشور کمتر از ۵ درصد است
رحیمی میزان صنعتیسازی مسکن در کشور را کمتر از ۵ درصد اعلام کرد و افزود: علاوه بر افزایش هزینهساخت و گرانتر بودن مصالح صنعتی باید گفت ارادهای در کشور برای حرکت در مسیر صنعتیسازی وجود ندارد.
راهاندازی خطوط تولید برای صنعتی سازی نیاز به سرمایهگذاری سنگین دارد
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی بتن ایران خاطرنشان کرد: راهاندازی خطوط تولید برای صنعتی سازی نیاز به سرمایهگذاری سنگین دارد و کارخانجات آنها نیز باید در کنار معادن و منابع و مواد اولیه باشد. جلب و جذب سرمایه در این بخش نیاز به قوانین پایه دارد و استانداردهای آن نیز باید در کشور تدوین و تعیین شده باشد نه اینکه سرمایهگذار در دستگاههای مختلف به دنبال تعیین استانداردها باشد.
در بخشهای بالادستی حوزه مسکن ارادهای برای صنعتیسازی وجود ندارد
وی افزود: صنعتی سازی مسکن و ایجاد و احداث کارخانجات مصالح ساختمانی نیاز به سرمایهگذاری بالا دارد و تا زمانی که قوانین و استانداردها در این زمینه تعریف نشده باشد طبیعی است که سرمایهگذاران توجهی به سرمایهگذاری در این بحث نخواهند داشت. در بخشهای بالادستی حوزه مسکن ارادهای در این زمینه وجود ندارد، چون اگر این اراده وجود داشت مسیرهای پیشرو نیز طی میشد.
ضوابط و قوانین مربوط به خانهسازی صنعتی تعیین شود
رحیمی گفت: سازنده مصالح ساختمانی نمیتواند مصالحی را بسازد و تازه به دنبال آن باشد که نظر شهرداری، مهندس ناظر، سازمان استاندراد و وزارت راه و شهرسازی را در زمینه آن بداند بنابراین وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها با کمک بخش خصوصی باید دست به دست هم دهند و ضوابط و قوانین مربوط به خانهسازی صنعتی را تدوین کنند.
مطالب مرتبط:
کمان بدون تیر بهرهوری در صنعت ساختمان
ارزیابی روند شاخص بهرهوری نیروی کار در کل اقتصاد ایران/ رشد نفت و گاز و سقوط معدن و ساختمان