ما انسانها باید غذای سالم و بدون مواد شیمیایی کشاورزی تولید کنیم، از تنوع زیستی خود محافظت کنیم و اقتصاد و فرهنگ محلی را تقویت کنیم. نتایج نشان داده که رویکرد اگرواکولوژی میتواند تا ۸۰ درصد از مزارع معمولی بهتر عمل کند. اما ترویج این رویکرد با مشکلاتی مواجه است و دنیا به این نتیجه رسیده که ویدئوهای با کیفیت راهحل آن است.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از وبسایت سازمان بهره وری، گیتا جهانگیری، مشاور رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران در گزارشی نوشته است:
اگرواکولوژی یا بومشناسی کشاورزی یک رویکرد یکپارچه است که مفاهیم و اصول اکولوژیکی و اجتماعی را در طراحی و مدیریت سیستمهای کشاورزی پایدار به کار میگیرد. این رویکرد به علل ریشهای مشکلات کشاورزی به روشی یکپارچه میپردازد و راهحلهای کلنگر و بلندمدتی را ارائه میدهد. اما نظامهای غذایی ناپایدار آنهایی هستند که تولید مواد غذایی آینده را به خطر میاندازند و سلامت عمومی (بیماریهای مشترک بین انسان و دام، مقاومت آنتیبیوتیکی، بیماری پارکینسون و سرطان) را به خطر میاندازد.
برای اینکه یک نظام غذایی را ناپایدار بنامیم باید یکی از موارد زیر را دارا باشد:
• کشاورزی صنعتی مبتنی بر مواد شیمیایی که آب، خاک و هوا را آلوده میکند.
• تنوع زیستی را در سطح ژن، ارگانیسم و اکوسیستم کاهش دهد.
• میکروارگانیسمهای خاک و ساختار خاک را از بین برده و خاکها را غیرمولد و مستعد فرسایش نماید.
• وابستگی شدید به سوختهای فسیلی داشته و انتشاردهنده خالص گازهای گلخانهای باشد.
برای تبدیل تأثیر منفی کشاورزی بر اقلیم، محیط زیست و سلامت انسان به تأثیر مثبت، باید فوراً در نوعی از کشاورزی سرمایهگذاری کنیم که با طبیعت سازگار باشد، نه علیه آن. در نتیجه ما به اقدامی متحولکننده در مقیاسی نیاز داریم که قبلاً دیده نشده بود!
مداخلاتی که مردم را قادر میسازد تا طبیعت را درک کنند و با آن ارتباط برقرار کنند، نهتنها سلامت و رفاه ما را بهبود میبخشد، بلکه به شهروندان کمک میکند تا انتخابهای آگاهانه داشته باشند و تغییرات دگرگونشده را طلب نمایند.
اما در این رابطه چالشهایی نیز مطرح است که در زیر به مواردی از آن اشاره شده است.
برای کاهش و سازگاری با تغییرات آبوهوایی، کشاورزان به دانش جدید نیاز دارند.
دانش زیست محیطی پیچیده است و به اشتراک گذاشتن آن دشوار است.
فقط تعداد محدودی از افراد از طریق حضوری قابل دسترسی هستند.
جوانان و زنان دسترسی محدودی به زمین، امور مالی و دانش دارند.
محدودیت تردد مربیان و افزایش ناامنی غذایی به دلیل کرونا.
این رویکرد بیشتر باید با کشاورزی خانوادگی همگام باشد. زیرا ۸۰ درصد از زمینهای کشاورزی در جنوب صحرای آفریقا و آسیا توسط خرده مالکان اداره میشود و آنها ۹۰ درصد از ۶۰۰ میلیون کشاورز را تشکیل میدهند و ۸۰ درصد غذای جهان را تولید میکنند. در نتیجه، آنها برای حفظ نظامهای غذایی و انعطافپذیرتر کردن کشاورزی نیاز به حمایت دارند.
ما انسانها باید غذای سالم و بدون مواد شیمیایی کشاورزی تولید کنیم، از تنوع زیستی خود محافظت کنیم و اقتصاد و فرهنگ محلی را تقویت کنیم. نتایج نشان داده که رویکرد اگرواکولوژی میتواند تا ۸۰% از مزارع معمولی بهتر عمل کند. اما ترویج این رویکرد با مشکلاتی مواجه است و دنیا به این نتیجه رسیده که ویدئوهای با کیفیت راهحل آن است.
زیرا، ویدئوهای آموزشی ساده، تحقیقشده و موثر منجر به تغییر رفتار شده، به مردم روستایی این امکان را میدهد تا بدون تسهیلات خارجی یاد بگیرند. علاوه بر این، کشاورزی را جذاب و از اشتغال جوانان حمایت میکند. ویدئوهای باکیفیت باعث تکرار مشاهده و اشتراکگذاری در سراسر مرزها شده و رسانه و ارائه دهندگان خدمات دیجیتال را مجذوب خود میکند.
بسیاری فکر میکنند که فیلمها باید در هر کشوری جداگانه ساخته شوند. در صورتی که کشاورزان یک کشور از دیدن کشاورزان دیگر کشورها در صفحه نمایش خود خوشحال میشوند. هزینه ساخت یک ویدئو بیش از ۱۰ برابر هزینه ترجمه آن است. این یک ابزار عالی برای وادار کردن کشاورزان به تماشای ویدئوهای ساخته شده در کشورهای دیگر است. کشاورزان از یکدیگر بیشتر یاد میگیرند تا از کارشناسان یا مشاوران.”
دراین رابطه پلتفرمی به اسم Access Agriculture معرفی شده است که به شرکای محلی در تولید و ترجمه ویدئو آموزش میدهد. آنها توانستند جایزه بینالمللی نوآوری برای غذا و کشاورزی پایدار در سال ۲۰۲۱ را برنده شوند.
این پلتفرم تا الان حدود ۳۲ ویدئو در ارتباط مدیریت حاصلخیزی خاک، ۴۵ ویدئو در ارتباط با سلامت گیاهان که تقریبا تمام گیاهان زراعی را پوشش میدهد و حدود ۲۰ ویدئو در ارتباط با سلامت دام و موضوعات مختلفی از جمله حفاظت از تنوع زیستی، آبیاری خرده مالکان، تغدیه گیاهی و … را پوشش دهد.
این پلتفرم در سمت چپ خود موضوعات را دستهبندی نموده است. در قسمت بالای صفحه سایت امکان جستجوی ساده و پیشرفته وجود دارد. همچنین، امکان دانلود رایگان صدا، ویدئو، فرمت موبایل و فکت شیت هر مطلبی به صورت جداگانه وجود دارد. هر ویدئو به زبانهای مختلف قابل دوبله بوده که فارسی نیز جزء این دسته از زبانها است. لیستی از کشورها و زبانهای قابل تیدیل در زیر وجود دارد:
با استناد به گزارشی که Agro-Insight در سال ۲۰۱۱ منتشر کرد از ۴۳۸ نفر مصاحبهشونده حدود ۸۵ درصد موافق بودند؛ استفاده از زبان محلی بسیار مهم است. اما تولید نسخههای فقط به زبان محلی مانع اشتراکگذاری جهانی و استفاده گستردهتر برای آموزش کشاورزان است.
تعدادی از ویدئوها یی در آسیا محبوب هستند عبارتند از:
• تهیه خوراک کنسانتره کمهزینه
• علوفه هیدروپونیک
• هسته دانه چریش
• کرمزدایی بز و گوسفند با داروهای گیاهی
• مدیریت بیماریهای پیاز
• تهیه آب سیب بادام هندی
• کشتن کرمهای ارتشی پاییزی به طور طبیعی
• درمان گیاهی اسهال
• پرورش آزولا برای خوراک
• مالچ برای محصول بهتر
• ورمی واش: مقوی ارگانیک برای محصولات زراعی
• داروی گیاهی ضد تب در دام
• خشک کردن فلفل از طریق خورشید
• میکروبهای خوب برای گیاهان و خاک
• برداشت و نگهداری کنجد
این منابع و ابزارهای Access Agriculture برای همه ذینفعان در کشورهای عضو APO میتواند تبلیغ شود برای افزایش دانش کشاورزان خرده پا و ارتقای بهرهوری آنان و روی ترجمههای ویدئویی به زبانهای محلی سرمایهگذاری و ظرفیتهای منطقهای برای تولید و ترجمه ویدئوهای آموزشی با کیفیت کشاورز به کشاورز ایجاد شود.
مطالب مرتبط:
آموزش بهرهوری: کشاورزی بدون خاک
ضرورت تقویت کشاورزی پایدار مبتنی بر جامعه در اعضای سازمان بهرهوری آسیایی