جایگاه دولت و بخش خصوصی در تامین انرژی

دولت جدید چه اولویت‌هایی را در حوزه انرژی باید در دستور کار قرار دهد؟

به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز، حمیدرضا صالحی، نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق در تحلیلی در آینده نگر نوشته است:

بطور قطع مسئله ناترازی برق قابل حل است و فقط باید در اولویت‌ قرار داده شود. امروز صنایع کشور به دلیل مشکل ناترازی انرژی و کمبود برق متحمل ضرر و زیان‌های زیادی میشوند و به غیر از این در زمینه‌های اشتغال، صادرات، تامین زنجیره‌های ارزش و… با مشکلات زیادی رو به رو شده‌اند.

بعنوان مقدمه باید عرض کنم که طی سال‌های گذشته به دلیل سیاست‌ها و رویکردهایی که در تامین انرژی دنبال شد (البته می‌توانست غیر از این باشد ) شاهد این بودیم که دولت‌ها کارنامه موفقی در این خصوص نداشتند ‌بطور  مشخص  از سال 1384 به بعد همزمان با توقف برنامه سوم توسعه به نوعی سرمایه‌گذاری نیز در صنعت برق صورت نگرفت.

شاید یکی از دلایل را بتوان ، تامین منابع هدفمندی یارانه های نقدی از محل فروش برق بدانیم که باعث میشد منابعی برای توسعه صنعت برق باقی نماند ، ولی قدر مسلم رویکرد غالب در این سال‌ها این بود که دولت سرمایه‌گذاری در این زمینه نداشته باشد، از طرفی برنامه‌ریزی هم صورت نگرفت که بخش خصوصی و سرمایه گذاران نیروگاهی با حمایت دولت های وقت در صنعت برق و نیز تجدید پذیر ها مشارکت کنند.

در یک کلام چارچوب سیاست‌های کنونی که مبتنی بر مداخله دولت در قیمت گذاری دستوری می باشد منجر به عدم موفقیت در زمینه تامین انرژی مورد نیاز کشور بوده و هم اکنون نیز می باشد.

 حال با توجه به رویکردهای گذشته تا به امروز ، دولت چهاردهم با شرایط حادی رو به روست که منجر به ناترازی بزرگی در حوزه انرژی شده است. متاسفانه در بخش برق حدود ۱۷ هزار مگاوات و در مورد گاز هم در زمستان با کمبود سنگینی مواجه هستیم.

در این شرایط سوال این است که دولت جدید چه اولویت‌هایی را در حوزه انرژی باید در دستور کار قرار دهد ؟

از نظر بنده دولت جدید باید فارغ از اینکه در گذشته چه اتفاقی افتاده است، این میراث نامطلوب را بپذیرد و مسئولانه خواهان حل این موضوع باشد. اگر این اراده محکم و جدی باشد و از بخش خصوصی طلب کمک کند ، آنوقت می توان با بخش خصوصی که قصد سرمایه‎گذاری در این حوزه را دارد به توافقی برسد که ناترازی مورد نظر سالانه کاهش پیدا کند.

اگر دولت جدید در این زمینه برنامه‌ریزی کند که بخش خصوصی‌ دارای اهلیت در سرمایه گذاری و احداث و اداره نیروگاه ها را وارد این عرصه کند و الزامات لازم را به پذیرد از جمله تعهد به ایجاد امنیت سرمایه گذاری ، آنوقت میشود امیدوار به سرمایه‌گذاری در صنعت برق و حل مشکل ناترازی فعلی باشیم .

پیشنهادی که الان توسط بخش خصوصی کشور روی میز هست شامل بکار گیری پتانسیل و ظرفیت بخش غیر دولتی ( خصوصی و خصولتی ) در این زمینه است که در حال حاضر بیش از 60 درصد نیروگاه‌های کشور را در اختیار دارند و دولت می‌تواند با توافق با ایشان نقشه راه عملی و‌توافقی که منجر به سرمایه‌گذاری در زمینه تولید برق و حل مشکل ناترازی میشود را با این بخش‌ها توافق کند.

 بطور قطع مسئله ناترازی برق قابل حل است و فقط باید در اولویت‌ قرار داده شود. امروز صنایع کشور به دلیل مشکل ناترازی انرژی و کمبود برق متحمل ضرر و زیان‌های زیادی میشوند و به غیر از این در زمینه‌های اشتغال، صادرات، تامین زنجیره‌های ارزش و… با مشکلات زیادی رو به رو شده‌اند.

خوشبختانه بخش خصوصی همواره در زمینه تولید برق و انرژی به طور جدی پای کار میباشد ولی مشروط به اینکه دولت هم تبدیل به رقیب بخش خصوصی در این زمینه نشود و هم از تصدی‌گری خارج شود و صرفا نقش رگولاتوری را دنبال کند .

از طرفی دیگر دولت با 40 درصد نیروگاهی که در اختیار دارد صرفا تامین برق بخش‌های یارانه‌ای از جمله خانگی را دنبال کند و تامین برق صنعت را در غالب قراردادهای دوجانبه و با استفاده ظرفیت بورس انرژی به نیروگاه های غیر دولتی بسپارد . دولت از این مسیر می‌تواند از بابت حق انتقال برق و تراتزیت بین نیروگاه دار و‌ضنایع ، درآمدزایی داشته باشد. به عبارتی دیگر با خروج دولت از رقابت با بخش خصوصی و ورود به رگولاتوری ، عملا  سال به سال شاهد رفع ناترازی خواهیم بود.

وقتی دولت در رگولاتوری قرار می‌گیرد و ضمنا از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این زمینه تمام قد حمایت کند خواهیم دید ، بخش خصوصی نیز با پشت گرمی بیشتر به تولیدبرق و رفع ناترازی برق می پردازد .

خوب است اشاره ای هم به ناترازی بخش گاز داشته باشیم . در بخش گاز هم امکان سرمایه گذاری برای بخش خصوصی در میادین گازی داریم که هنوز استفاده نشده است و هر کدام 30-25 میلیون مترمکعب جای سرمایه‌گذاری دارد و کنسرسیوم‌ها داخلی و خارجی آماده سرمایه‌گذاری در این زمینه هستند.

وزارتخانه‌های دولتی باید از حضور بخش خصوصی در این حوزه‌ها استقبال کنند. امنیت سرمایه‌گذاران را تامین کنند. در این شرایط می‌توانیم ایران را هاب انرژی کنیم و تعیین کننده قیمت انرژی و صادرکننده انرژی باشیم. وضعیت فعلی جای تاسف دارد و دولت باید با فراهم کردن شرایط امن از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی حمایت کند.

اشتراک گذاری:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *