یکی از ریشههای مصرف انرژی 1.8 برابری ایران نسبت به میانگین مصرف بینالمللی و 2.8 برابری نسبت به کشورهای توسعهیافته، بیش از همه به اتلاف قابل توجه انرژی بازمیگردد. راهحل اصلی برای غلبه بر چالش مزبور را میتوان در افزایش سرمایهگذاری و بهبود بهرهوری جستوجو کرد.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز، دکتر حسين قريب در تحلیلی در روزنامه دنیای اقتصاد درباره نقش بهره وری در رفع ناترازیها نوشته است:
۱- وضعیت موجود
واقعیت آن است که کشور از لحاظ وضعیت انرژی در شرایط نامناسبی بهسر میبرد. بدین معنی که جوابگوی نیازهای کنونی نیست و از سوی دیگر نیز وضعیت موجودی انرژی از یکسو امکان پاسخگویی به طرحهای توسعهای و نرخ رشد اقتصادی مناسب را ندارد. رفع ناترازی در آب، برق و گاز، منوط به سرمایهگذاری و بهبود بهرهوری است.
رسالت سرمایهگذاری، ایجاد ظرفیتهای جدید برای تامین منابع انرژی است و رسالت بهرهوری، بهرهگیری مناسب اقتصادی از امکانات موجود و کاهش هدررفت انرژی در مراحل تولید، انتقال و توزیع است. از آنجا که در دهههای گذشته، عملکردها و اقدامات در حوزههای سرمایهگذاری و بهرهوری ناکافی بوده، در دهه اخیر ناترازیها در تولید و مصرف شدت پیدا کرده است.
یکی از دلایل مهم اتلاف انرژی در ایران، فرسودگیهای زیرساختی است. متاسفانه از سال ۱۳۹۷ تاکنون، منحنی استهلاک از نرخ سرمایه ثابت فراتر رفته است. این امر بسیار نگرانکننده است. در حالی که دنیا به سمت فناوریهای جدید درجهت تامین منابع انرژی حرکت میکند، شکاف میان منحنی استهلاک و سرمایهگذاری گویای عقبافتادگی از قافله اقتصاد جهانی است. نمودار ذیل ابعاد فرسودگیهای زیرساختی را با ترسیم وضعیت دو منحنی نرخ تشکیل سرمایه ثابت و استهلاک نشان میدهد:
آمارها گویای این هستند که به سبب فرسودگیهای زیرساختی و همچنین وضعیت نامناسب بهرهوری، اتلاف منابع در خصوص وضعیت آب، نفت، برق و گاز وجود دارد. به عنوان نمونه، در کلانشهر تهران حدود ۳۰درصد هدررفت آب در شبکهها وجود دارد که شامل نشت آب، آب محاسبهنشده، کار نکردن کنتورها و… میشود. در بخش برق نیز تنها در صنایع غذایی، حدود ۴هزار مگاوات اتلاف برق وجود دارد که معادل افتتاح 10نیروگاه ۴۰۰ مگاواتی است.
هزینه بهبود بهرهوری این ۴هزار مگاوات در صنعت غذایی بسیار پایینتر از تولید این میزان انرژی است. اتلاف منابع انرژی(برق و گاز) در بخش ساختمان، صنعت فولاد، صنعت نفت، گاز و پتروشیمی چند برابر استانداردهای جهانی است. اتلاف منابع، موجب شده است که میزان ثروتآفرینی یک متر مکعب آب در کشور، بسیار کمتر از سایر کشورها باشد.
به ازای هر متر مکعب آب در ترکیه 15 دلار، در چین 38 دلار و در آمریکا 54 دلار ثروتآفرینی میشود، اما در عراق 6.9دلار و در ایران 4.9 دلار ثروتآفرینی وجود دارد. با بهینهسازی تاسیسات، میتوان حدود ۱۰درصد کل اتلاف انرژی کشور در حوزه برق و گاز را کاهش داد(کیانی، حاجیکریم، 1403).
بنابراین میتوان گفت یکی از ریشههای مصرف انرژی 1.8 برابری ایران نسبت به میانگین مصرف بینالمللی و 2.8 برابری نسبت به کشورهای توسعهیافته، بیش از همه به اتلاف قابل توجه انرژی بازمیگردد. راهحل اصلی برای غلبه بر چالش مزبور را میتوان در افزایش سرمایهگذاری و بهبود بهرهوری جستوجو کرد.
2-ماتریس سرمایهگذاری و بهرهوری
با توجه به نقش تعیینکننده سرمایهگذاری و بهرهوری در حل ناترازیها روابط چهارگانهای میان آنها وجود دارد که میتوان آن را در شمای زیر نشان داد:
پیام راهگشای ماتریس مزبور، تبیین نقشه راه برای حرکت جدی و اساسی به سمت حل تدریجی مشکل ناترازیهای انرژی با اتکا به سرمایهگذاری و بهرهوری است.
ناحیه (3) نماد وضعیت کنونی کشور است که منابع انرژی به میزان قابل توجهی هدر میرود. با توجه به شرایط اقتصادی کشور و تحریمهای بینالمللی، محدودیتهای فراوانی در تامین منابع داخلی و خارجی برای سرمایهگذاریهای مورد نیاز وجود دارد. از اینرو نمیتوان در این مرحله به ناحیه(1) تمرکز کرد. بهعبارت دیگر، ناحیه(1) مطلوب است، اما در این مرحله ممکن نیست. بنابراین پیام عقلانی ماتریس مزبور، حرکت از ناحیه(3) به سمت ناحیه(2) با تمرکز بر بهرهوری است. بنابراین در آغاز راه باید از ناحیه 3به2 به عنوان اولویت نخستین حرکت کرد، سپس با مساعد شدن شرایط بینالمللی، از ناحیه 2 به ناحیه 1 حرکت داشت.
3- برای بهبود بهرهوری چه باید کرد؟
راهکارهای فراوان و مختلفی برای بهبود بهرهوری در جهت کاهش هدررفت انرژی گاز و برق وجود دارد که به عنوان نمونه به چند اقدام اشاره میشود:
3-1. بهینهسازی تاسیسات ساختمانی:
در بخش ساختمان اتلاف منابع انرژی قابل توجه است. بنابراین در گام نخست، میتوان بهینهسازی تاسیسات ساختمانهای موجود را به عنوان اولویت اول محسوب کرد. برآوردها در خصوص بهینهسازی تاسیسات همچون عایق کردن دیوارها و لولهها، تنظیم موتورخانهها و تامین تجهیزات مورد نیاز، گویای هزینه 2تا3 دلار در هر متر مربع است. با بهینهسازیهای مربوطه در هر متر مربع، ۱۰متر مکعب گاز و ۱۸کیلووات ساعت برق کاهش مصرف ایجاد میشود. بنابراین برای بهینهسازی تاسیسات ۳میلیون واحد ساختمانی به عنوان جامعه هدف، به سرمایهگذاری حدود ۵۰۰میلیون دلاری احتیاج است که موجب صرفهجویی ۲میلیارد دلاری در کشور میشود. مبلغ سرمایهگذاری برای بخش خصوصی سخت و دشوار نیست(کیانی، حاجیکریم، 1403).
3-2 .بهینهسازی شبکههای آبرسانی شهری و آبیاری مزارع کشاورزی:
ایجاد تصفیهخانه، هزینههای سرمایهگذاری قابل توجهی را طلب میکند. اما میتوان با بهبود بهرهوری، اجرای پروژههای بهینهسازی در شبکههای آبرسانی شهری را در دستور کار قرار داد و از اتلاف و هدررفت آب تصفیهشده جلوگیری کرد. این امر هزینههای به مراتب کمتری نسبت به سرمایهگذاری و اجرای پروژههای جدید در بخش آب دارد. همچنین با بهبود وضعیت انتقال آب به مزارع کشاورزی، میتواند بخش قابل توجهی از صرفهجوییها به آبخوانها اختصاص پیدا کند، تا بعضی از مناطق کشور از بحرانهای زیستمحیطی و فرونشست نجات یابند.
3-3. اصلاح وضعیت یارانهها در بخش کشاورزی و صنعت:
بخشهای کشاورزی و صنعت در خصوص حاملهای انرژی، از یارانههای قابل توجهی برخوردار هستند. این امر از یکسو موجب بهرهگیریهای غیراقتصادی و اتلاف منابع انرژی میشود و از سوی دیگر، زمینههای سرمایهگذاری و بهبود بهرهوری را کاهش میدهد. با اصلاح تدریجی وضعیت یارانههای مختلف در بخشهای کشاورزی و صنعت، میتوان امیدوار به پروژههای بهینهسازی بود.
نکته مهم: اثربخشی تدابیر سهگانه فوقالذکر، منوط به ایفای نقش مناسب تنظیمگری و تسهیلگری از سوی دولت است. ایفای نقش مزبور از سوی دولت، به این معنی است که دولت توانایی حسن اجرای ماده۱۲ قانون رفع موانع تولید را داشته باشد. مفاد ماده مزبور گویای این است که با بسترسازیهای مناسب، میتوان شرکتهای سرمایهگذار را در عواید حاصل از بهینهسازیها و صرفهجوییها سهیم کرد.
متاسفانه به دلیل ضعف مفرط دولت و دستگاههای اجرایی در حسن اجرای ماده مزبور، انگیزههای بهبود وضعیت جهت کاهش هدررفت منابع انرژی ضعیف ارزیابی میشود. چراکه سرمایهگذار امید به بازگشت سرمایه خود ندارد. از اینرو پروژههای سرمایهگذاری و بهرهوری برای بهینهسازی تولید، انتقال، توزیع و مصرف منابع انرژی، انتظارات را تامین نکرده است.