برترین نوآوری‌های ۲۰۲۲ چه بودند؟ (بخش اول)

طی چند سال گذشته، شیوع همه‌گیری کرونا و اعمال محدودیت‌ها در زندگی روزمره موجب بروز نوآوری‌های نوین در فناوری شده است که ما هم اکنون و در آینده هر روز از آنها استفاده خواهیم کرد. در این گزارش به سراغ برترین نوآوری‌های ۲۰۲۲ می‌رویم تا زندگی آینده خود را از لحاظ استفاده از فناوری‌ها به تماشا بنشینیم.

به گزارش پایگاه خبری بهره ور نیوز، ایسنا لیستی از برترین نوآوری های 2022 منتشر کرده و آورده است: پیامدهای پس از همه‌گیری کووید-۱۹ و همچنین وقوع جنگ روسیه با اوکراین موجب تورم جهانی در مقیاس بزرگ شده است و از آنجایی که بدترین اثرات بر حوزه انرژی متمرکز است و بار مالی بر خانواده‌ها تحمیل شده است، نوآوری‌ها بیشتر متمایل به این زمینه ایجاد شده و این چالش منجر به افزایش علاقه به ابداع راه حل‌های پاک‌تر شده است.

نوآوران و مهندسان فقط به سراغ انرژی‌های تجدیدپذیر و راه حل‌های جدید نرفته‌اند. آنها همچنین مراقبت‌های بهداشتی را با ابداع واکسن‌ها و چاپ سه بعدی اعضای بدن متحول کرده‌اند. آنها استادیوم‌های جدیدی را طراحی کردند که پس از مدتی استفاده قابل جمع آوری هستند، با توسعه فناوری باتری‌ها و فناوری خودران، خودروهای برقی خودران را از بند محدودیت رهانیده‌اند، واقعیت مجازی فراگیرتری ایجاد کردند و ربات‌های مبتنی بر هوش مصنوعی جدیدی را توسعه دادند که می‌توانند با انسان گفتگو کنند و به سوالات بی‌شماری پاسخ دهند و به تولید و ترجمه و چکیده گیری مقالات بپردازند و همچنین داده‌های متنی را به تصویر تبدیل کنند.

از طرفی، کوچک‌سازی و بهینه‌سازی وسایل الکترونیکی و حسگرها، ردیاب‌های تناسب اندام را قادر می‌سازد تا به اندازه یک حلقه روی انگشت کوچک شوند.

البته تخیل مهندسان و نوآوران فقط به زمین محدود نشده و با ابداع راه‌های جدید در رسیدن به فضا، ارسال محموله‌ها به مدار را ارزان‌تر و آسان‌تر از همیشه کرده‌اند و به لطف تلسکوپ فضایی جیمز وب اکنون بشر بیش از هر زمان دیگری در تاریخ، در مورد اسرار جهان می‌آموزد.

اکنون در سال جدید خورشیدی بنا داریم این موفقیت‌های شگرف دنیای علم و فناوری را با هم جشن بگیریم. ما در این گزارش مفتخریم که شما را برای معرفی برترین نوآوری‌های سال ۲۰۲۲ میلادی همراه کنیم و نگاهی به تمام پیشرفت‌هایی که در این سال خاص رقم خورده بیاندازیم.

DALL-E؛ رباتی که از متن تصویر می‌سازد

جدیدترین اخبار پیرامون هوش مصنوعی مربوط به هوش مصنوعی‌های تولیدکننده تصویر و البته چت‌بات ChatGPT است.

این ابزارهای تولیدکننده تصویر، یک پیام متنی را دریافت می‌کنند و آن کلمات را به یک تصویر یا نقاشی تبدیل می‌کنند. نوشتن یک پیام متنی تنها کاری است که کاربر نهایی باید انجام دهد تا یک اثر هنری چشم نواز به دست آورد، اثری که احتمالا می‌تواند آن را به مسابقات هنری نیز ارائه دهد و حتی برنده جایزه شود.

شناخته شده‌ترین ابزارها در این حوزه ربات‌ها DALL-E ۲، Midjourney و Stable Diffusion هستند. آنها برای استفاده عموم آزاد هستند و هر کسی می‌تواند برای تولید آثار هنری از آنها استفاده کند.

شرکت گوگل نیز تولید کننده تصویر هوش مصنوعی خود به نام Imagen را دارد که فعلا برای عموم منتشر نمی‌شود، زیرا می‌خواهد کلیشه‌های جنسیتی و سوگیری نسبت به تولید تصاویر افراد با پوست روشن‌تر را از آن حذف کند.

ربات‌های گفتگوگر و نویسنده به خصوص ربات هوش مصنوعی ChatGPT نیز احتمالا این روزها دیگر نیاز به معرفی ندارند. آنها که در اصل برای پاسخ به سوالات و مقاله و چکیده نویسی در حوزه علم و دانش طراحی شده‌اند، به قدری شگفت انگیز هستند که توجه همگان را به خود جلب کرده‌اند و بسیاری از جمله خود شرکت گوگل آنها را تهدید کننده موتورهای قدرتمند جستجو می‌دانند.

در این میان مانند دیگر فناوری‌های نوین، بسیاری از کشورها در مقابل آن جبهه گرفته‌اند، چرا که بیم آن دارند که مبادا دانش آموزان و دانشجویان از آنها برای تقلب استفاده کنند، اما کشورهایی نظیر امارات نیز وجود دارند که با آغوش باز از آنها استقبال کرده‌اند. این کشور می‌خواهد به زودی از آنها به عنوان یک دستیار هوشمند برای آموزگاران در سیستم آموزشی خود بهره ببرد.

فناوری باتری سیلیکونی

اغلب باتری‌های لیتیوم-یونی از گرافیت برای آند خود استفاده می‌کنند و پژوهشگران آن را به دلیل هزینه کم، فراوانی، چگالی انرژی بالا، چگالی توان و عمر چرخه بسیار طولانی، «آند کامل» می‌نامند. آندهای گرافیت دارای ظرفیت ویژه ۳۵۰ میلی‌آمپر بر گرم هستند که دو برابر باتری‌های نیکل-فلز هیدرید است.

پژوهشگران برای بیش از یک دهه می‌دانستند که آندهای سیلیکونی می‌توانند این ظرفیت خاص را حتی بیشتر افزایش دهند و می‌گویند حد نظری سیلیکون بیش از ۱۰ برابر گرافیت یا حداقل از نظر عملی، دو برابر آن است.

مشکل این است که خواصی که آندهای سیلیکونی را برای ذخیره انرژی در باتری‌های لیتیوم-یونی مناسب می‌سازد، همان خواصی است که باعث می‌شود آنها به سرعت تجزیه شوند.

اکنون پودر سیلیکون-کربن با پنج برابر ظرفیت و تا ۵۰ درصد چگالی انرژی بیشتر از گرافیت معمولی برای آند باتری را یک راه حل احتمالی می‌دانند. این ماده می‌تواند معادله انرژی برای خودروهای برقی دوربرد را با شارژ سریع‌تر و باتری حالت جامد حل کند.

خودروی تغییر رنگ دهنده

شرکت بی‌ام‌و(BMW) در سال گذشته با معرفی خودروی BMW iX Flow فناوری تغییر رنگ را که پیش از این فقط در فیلم‌های جاسوسی شاهد بودیم، به دنیای واقعی آورد.

بدنه این خودروی تمام الکتریکی با فناوری نمایشگر منعطف موسوم به E Ink به معنای جوهر الکترونیکی پوشانده شده است. بی‌ام‌و می‌گوید تغییر رنگ بین روشن و تاریک می‌تواند مصرف انرژی را بهبود بخشد، زیرا سطوح سفید نور بیشتری نسبت به سطوح تیره منعکس می‌کنند. این بدان معناست که وقتی E Ink روی رنگ سفید تنظیم شود، فضای داخلی مطبوع‌تر خواهد بود.

نکته قابل توجه این است که این فناوری، مصرف انرژی باتری خودروی الکتریکی را کاهش می‌دهد و برد آن را بهبود می‌بخشد.

عکس این موضوع نیز برای روزهای سرد صادق است. در روزهای سرد راننده می‌تواند خودرو را به رنگ تیره تغییر دهد تا گرمای بیشتری از خورشید جذب کند.

بی‌ام‌و موارد استفاده متفاوتی برای این فناوری، مانند نمایش اطلاعات روی سطح خودرو ذکر کرده است. این فناوری همچنین می‌تواند الگوهای مختلف، طرح‌های راه‌راه‌ یا طرح‌های دلخواه دیگری را بر روی خودرو ایجاد کند تا با روحیه راننده مطابقت داشته باشد.

گفتنی است که جوهر الکترونیکی(E Ink) در هنگام تغییر حالت رنگ فقط به برق نیاز دارد.

بطری آب هوشمند شرکت اپل

نوشیدن آب کافی در طول روز و اصطلاحا هیدراته ماندن برای سلامتی مطلوب، حیاتی است. همه این را می‌دانند، اما دانستن اینکه دقیقاً چقدر باید آب نوشید، اغلب دشوار است. بنابراین شرکت اپل در کنار پیشبرد فناوری‌های الکترونیکی، بطری آب هوشمند HidrateSpark Pro را با هدف بهبود سلامتی عمومی و حذف حدس و گمان از میزان آب نوشیدن طراحی کرده است.

این بطری آب که با خلاء عایق‌ شده و از جنس فولاد ضد زنگ مقاوم در برابر بو و نشکن ساخته شده است، یک نی در آن گنجانده شده است. اما شاید بهترین قسمت آن، قسمت انتهایی پوشیده با LED آن باشد.

این قسمت دارای بلوتوث است و به شما یادآوری می‌کند که برای هیدراته ماندن، یک مقدار آب بیشتر بنوشید. همچنین با برنامه Apple Health جفت می‌شود و میزان مصرف مایعات شما را ردیابی می‌کند و زمان‌بندی و یادآوری‌ها را بر اساس شناخت از شما و معیارهای تناسب اندام تنظیم می‌کند.

باتری قابل شارژ آن بین ۱۰ تا ۱۴ روز دوام دارد و همچنین با Apple Watch سازگار است تا با آن هشدارهای نظارتی و اعلان‌ها را منتقل کند.

سردوش هوشمند Hai

فناوری‌های هوشمند برای تمام قسمت‌های خانه ما در حال توسعه هستند و این بار این حمام است که با نوآوری جدید همراه شده است.

سردوش Hai یک سردوش هوشمند با نصب و جداسازی آسان است که حتی در هنگام صرفه‌جویی در مصرف آب نیز فشار آب خوبی به شما می‌دهد و با محدودترین استانداردهای مصرف آب مطابقت دارد. این سردوش همچنین دارای پاشش قابل تنظیم، از پخش یک مه آب گرم تا فواره‌های کوبنده آب است.

تا اینجا جالب به نظر می‌رسد، اما هوشمندی واقعی در برنامه همراه و سخت افزار داخل این سردوش است. سردوش Hai یک حسگر بلوتوث کم مصرف در خود دارد که توسط یک توربین کوچک از فشار آب تغذیه می‌کند و حسگر، دما و جریان را اندازه‌گیری می‌کند.

یک LED  روی دوش به شما امکان می‌دهد بفهمید که چه زمانی آب شما در دمای دلخواه شما قرار دارد و زمانی که به هدف مصرف آب از پیش تعیین‌شده خود برسید، تغییر رنگ می‌دهد. این سیستم نیازی به مداخله کاربر ندارد و تلاش‌های حفاظتی را شبیه‌سازی می‌کند که برای قبض آب و البته حفظ سیاره ما خوب است.

کیت‌های برق EcoFlow

ذخیره انرژی برای استفاده در آینده هرگز آسان نبوده است و اکنون پیشرفت‌ها در فناوری باتری‌ها، شارژ و پنل‌های خورشیدی موجب کاهش وابستگی ما به شبکه برق شده است.

EcoFlow دارای اکوسیستم قابل توجهی از نیروگاه‌های قابل حمل است، اما دستگاهی که در سال ۲۰۲۲ معرفی کرد، زندگی ۲۴ ساعته بدون نیاز به اتصال به شبکه برق شهری را آسان‌تر می‌کند.

کیت‌های برق EcoFlow یک راه‌حل برقی اتصال مداوم متناسب برای زندگی کمپینگی، خانه‌های کوچک یا حتی خانه‌های بزرگ‌تر است. قلب این کیت را باتری‌های لیتیوم- آهن-فسفات هوشمند نیرو می‌دهند که در ظرفیت‌های ۲ کیلووات‌ساعت یا ۵ کیلووات‌ساعت عرضه می‌شوند و دما، شارژ و تخلیه شارژ را خودشان تنظیم می‌کنند.

اگر باتری‌ها قلب آن باشند، مغز آن چیزی به نام پاور هاب(Power Hub) است که شامل تمام اجزای مورد نیاز برای ذخیره انرژی خورشیدی است. این شامل دو کنترل کننده شارژ خورشیدی با حداکثر توان ردیابی(MPPT)، یک شارژ کننده باتری DC-DC، یک شارژر معکوس کننده و یک مبدل کاهنده DC-DC است.

شاید بهترین بخش آن این است که می‌توانید یک پنل توزیع هوشمند AC/DC اضافه کنید که ورودی‌های AC و DC را ممکن می‌کند. همچنین دارای برنامه کنترل و نظارت کامل چه با بلوتوث و چه از راه دور با اتصال وای-فای است.

تلویزیون تاشوی C Seed

سازندگان تلویزیون روش‌های مختلفی را برای پنهان کردن ‌نمایشگر در زمانی که از آن استفاده نمی‌کنید، از تبدیل شکل آن به یک قاب عکس گرفته تا لوله کردن آن در یک پایه آزمایش کرده‌اند. اکنون گزینه دیگری وجود دارد که می‌توانید با آن تلویزیون خود را زیر کفپوش خانه خود پنهان کنید.

تلویزیون تاشوی C Seed M۱ با طراحی تاشونده شایسته تحسین است. این محصول از شش پنل MicroLED بهره می‌برد که با دقت زیرمیلی‌متری باز می‌شوند تا یک تلویزیون ۴K ایجاد کنند. همچنین شما مانند یک نمایشگر تاشوی OLED هیچ گونه چین و چروکی را در آن مشاهده نخواهید کرد، زیرا این تلویزیون از پنل‌های جداگانه با فناوری کالیبراسیون شکاف تطبیقی استفاده می‌کند تا حاشیه‌ها را تقریباً نامرئی کند.

البته هزینه تصاحب این نوآوری بالاست و برای در اختیار داشتن آن باید ۴۰۰ هزار دلار برای مدل ۱۶۵ اینچی بپردازید، با توجه به اینکه این مبلغ بدون در نظر گرفتن هزینه‌های معمار و بنایی و استقرار چنین تلویزیونی برای قرارگیری زیر کفپوش شما در هنگام عدم استفاده است.

این شرکت همچنین نسخه‌ای دارد که نیازی به نصب ندارد و در هنگام عدم استفاده به جای زیر زمین پنهان شدن، به یک مجسمه آلومینیومی بزرگ تبدیل می‌شود. قیمت این مدل موسوم به N۱ برای اندازه صفحه نمایش ۱۰۳ اینچی از ۱۹۰ هزار دلار شروع می‌شود که دارای بلندگوهای ۱۰۰ واتی و پنج ورودی HDMI است.

ادامه دارد …

اشتراک گذاری:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *