یک نابهره‌وری: آلودگی اجاق‌های گازی می‌تواند سرطان‌زاتر از دود غیرمستقیم سیگار باشد

مطالعه‌ای تازه نشان داده است که اجاق‌های گازی می‌توانند سطح بالایی از ماده خطرناک بنزن را تولید کنند که با بروز سرطان پیوند دارد.

به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از دیجیاتو، اجاق‌های گازی تولیدکننده مقدار زیادی بنزن هستند که با سرطان خون و دیگر سرطان‌ها ارتباط دارد. مطالعه‌ای جدید نشان داده است که استفاده از اجاق‌های گازی در منازل چنان سطحی از آلودگی را به‌وجود می‌آورد که می‌تواند از استنشاق دود غیرمستقیم سیگار هم بدتر باشد.

دانشمندان دانشگاه استنفورد برای اولین‌بار در پژوهشی محاسبه کرده‌اند که آلودگی بنزن بر اثر استفاده از اجاق‌های گازی در داخل منازل چقدر است. آن‌ها با بررسی 87 خانه در کالیفرنیا و کلرادو دریافته‌اند که در 30 درصد از آشپزخانه‌ها، تنها با یک اجاق گازی می‌توان به سطحی از تراکم بنزن رسید که از میانگین تراکم این ماده در دود دست‌دوم سیگار بیشتر است.

پژوهشگران می‌گویند این ماده خطرناک حتی می‌تواند از آشپزخانه به اتاق خواب‌ها برسد و ساعت‌ها آنجا بماند. ظاهراً برند یا سن اجاق‌ها هم تأثیری بر شدت تولید بنزن نداشته است. البته تهویه مناسب می‌تواند سطح مواجهه با این ماده را کاهش دهد اما ظاهراً هودهای معمولی همیشه در جذب آلودگی موفق عمل نمی‌کنند.

اجاق‌های گازی تا 25 برابر بیشتر از اجاق‌های برقی بنزن تولید می‌کنند

در طرف مقابل، اجاق‌های القایی که در زیردسته اجاق‌های برقی قرار می‌گیرند، بنزن قابل‌توجهی تولید نمی‌کنند. تولید بنزن در این اجاق‌ها معمولاً بین 10 تا 25 برابر کمتر از اجاق‌های گازی و پروپانی است. محققان پیش‌تر مدعی شده بودند که اجاق‌های گازی می‌توانند در تشدید تغییرات اقلیمی هم مؤثر باشند.

«راب جکسون»، استاد دانشگاه استنفورد و محقق ارشد این مطالعه می‌گوید: «دیدن این سطح از افزایش غلظت سریع آلاینده‌ها در خانه‌ام و فکرکردن به اینکه چنین اتفاقی هر روز درحال رخ‌دادن است، یکی از انگیزه‌های تغییر برای من بود.» او مدعی است که دیگر در خانه‌اش از اجاق‌های گازی استفاده نمی‌کند.

بنزن در شعله‌ها شکل می‌گیرد و مردم معمولاً در دود حاصل از سوختن تنباکو و آتش‌سوزی‌ها با آن مواجه می‌شوند. متخصص خون و سرطان، «جان کرش» که در انجام این تحقیق نقشی نداشته است، دراین‌باره می‌گوید: «باید سخت فکر کنم تا بتوانم ماده شیمیایی قدرتمندتری از بنزن را به‌عنوان عامل سرطان خون پیدا کنم. البته که نباید وحشت کرد؛ نکته این است که ریسک‌هایی وجود دارد و باید آن‌ها را کاهش دهیم.»

نتایج این مطالعه در مجله Environmental Science & Technology منتشر شده است.

مطالب مرتبط:

بحث داغ درباره منع اجاق‌های گازی در آمریکا؛ نیویورک پیشقدم شد

اشتراک گذاری:



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *