با پیشرفتهای متأثر از اقتصاد صنعتی، سطح دیگری از دانش و نوآوری در دوران پساصنعتی یا همان عصر اطلاعات به دنیا نشان داده شد و اقتصاد جهان وارد مرحله جدیدی از نحوه مدیریت و به کارگیری علم شد.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از آنا، اقتصاد دانشبنیان نوعی اقتصاد است که در آن دانش، فناوری و نوآوری به عنوان عامل اصلی رشد اقتصادی شناخته میشوند. در این نوع از اقتصاد دولت، صنایع و دانشگاهها با همکاری یکدیگر تجارب خود را به اشتراک میگذارند. در این حالت بهبود روند توسعه اقتصادی را از طریق ایجاد نوآوریهای جدید به صورت ویژه صورت میگیرد.
رویارویی با یک رویکرد جدید در اقتصاد
اقتصاد دانشبنیان یک رویکرد اقتصادی است که با استفاده از دانش وفناوری تلاش میکند تا بهبودهایی در عملکرد اقتصادی و افزایش رشد اقتصادی برای جوامع خود ایجاد کند. در این رویکرد نیروی کار با دانش ارتباط دارد و برای حل مسائل اقتصادی و بهبود عملکرد در این زمینه به دنبال کشف و ایجاد دانش هستند.
این رویکرد در بحثهای طولانی مدت پیرامون توسعه اقتصادی و ارتقای سطح زندگی جوامع به عنوان یک رویکرد موثر شناخته شده است. به کار گرفتن درست و اصولی این اقتصاد میتواند باعث ایجاد شکوفایی اقتصادی در کشور شود. از همین رو هر چقدر که سرعت رشد بیشتری در این زمینه وجود داشته باشد، مسلما نتیجه بهتری را ایجاد خواهد کرد.
تمرکز بر فراهم آوردن زمینههای پیشرفت فناوری و نوآوری در اقتصاد
در این نوع از اقتصاد تمرکز بر فراهم آوردن زمینههای لازم برای پیشرفت فناوری و نوآوری است. بنابراین بسیاری از سیاستگذاران برای ارتقای اقتصاد دانشبنیان برنامهها و حمایتهای مختلفی را پیش میبرند که از مهمترین آنها میتوان به ایجاد شرایط مساعد برای ایجاد شرکتهای فناوری جدید، تشویق به تحقیق و توسعه، تسهیل در دسترسی به منابع مالی و فنی وتسهیلات راهبردی برای توسعه فناوریهای نوین اشاره کرد.
در همین زمینه بخوانید
انقلاب بهرهوری؛ ریلگذاری جدید برای تحقق کشاورزی دانشبنیان
توسعه اقتصاد دانشبنیان یکی از چالشهای بزرگ جوامع مدرن است که برای حل آن نیاز به راهکارهایی مؤثر داریم. همکاری بین دولت، صنعت و دانشگاهها در پشتیبانی از تحقیقات و توسعه فناوریهای جدید به عنوان یکی از مهمترین عوامل توسعه اقتصاد دانشبنیان شناخته میشود. استفاده از دانش و تخصص موجود در جامعه و ترغیب به نوآوری، برای ایجاد کسب وکار دانش بنیان از دیگر راهکارهای توسعه اقتصاد دانشبنیان است.
همچنین حمایت از کارآفرینی و رشد کسب وکارهای کوچک و متوسط با تکیه بر دانش میتواند به عنوان یک راهکار موثر برای توسعه اقتصاد دانشبنیان در نظر گرفته شود. ایجاد شراکتهای دانشبنیان بین دولت، صنعت و دانشگاهها به منظور توسعه فناوریهای نوین و تبادل دانش میتواند از دیگر راهکارهای مفید در این زمینه باشد. مشخص شدن سال اقتصاد دانشبنیان میتواند زمینه را برای توسعه هر چه بیشتر در این بخش فراهم کند.
ضرورت سرمایهگذاری در صنایع دانشبنیان
امروزه با پیشرفتهایی که متأثر از اقتصاد صنعتی، اتوماسیون و تولید و مصرف انبوه روی داده است، سطح دیگری از دانش، علم، نوآوری و فناوری بشری بر پایه الزامات و شرایط دوران پسا صنعتی یا همان عصر اطلاعات و دانش بر سر کار آمد و جهان وارد مرحله جدیدی از نحوه مدیریت و به کارگیری علم اقتصاد شد.
اقتصاد دانشبنیان میتواند بسیاری از فوایدی را برای جوامع و کشورها به همراه داشته باشد. با تولید و استفاده از دانش، امکان افزایش رشد اقتصادی و بهبود شرایط اقتصادی در جوامع به وجود میآید. رشد اقتصادی باعث ایجاد ثروت و افزایش سطح بهبود اقتصادی جوامع میشود. همچنین با سرمایهگذاری در صنایع دانشبنیان و تولید محصولات و خدمات نوآورانه، اشتغالزایی در جوامع افزایش مییابد و از بیکاری جلوگیری میشود. در این بین استفاده از دانش و فناوری نوین، سطح توانمندی رقابتی جوامع را بهبود میبخشد و امکان رقابت با سایر کشورها را فراهم میآورد.در نتیجه کاهش وابستگی به تکنولوژیهای دیگر کشورها برای جوامع ایجاد میشود.
البته تولید محصولات و خدمات دانشبنیان میتواند بهبود شرایط زندگی افراد و تحسین کیفیت و سطح زندگی را به همراه داشته باشد. از طریق تحقق دسترسی به محصولات و خدمات بهتر و جدید سطح رضایتمندی مردم افزایش پیدا میکند. نباید فراموش کرد که استفاده از فناورینوین و دانشبنیان میتواند باعث کاهش هزینههای تولید و افزایش بهره وری شود. در نتیجه قیمت محصولات نیز برای مصرف کنندگان کاهش پیدا میکند.
مطالب مرتبط:
ادعای یک مقام دولتی: 80 شرکت دانشبنیان فناور بیش از یک هزار میلیارد تومان درآمد دارند