امنیت آب یعنی اطمینان از وجود آبی با کیفیت و کمیت مناسب برای سلامت، معیشت و تولید. اکثر جمعیت جهان امروز در کشورهایی زندگی می کنند که با بحران آب مواجه هستند. پرداختن به مسائلی مانند کاهش دسترسی به آب شیرین، تقاضای جمعیت در حال رشد، زیرساخت های ناکافی، یا مدیریت ناقص آب می تواند بر میزان دسترسی آسان جمعیت یک کشور به آب تأثیر بگذارد.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از روزیاتو، ترکیبی از عوامل متعدد، به سرعت مشکلات مربوط به تامین آب را به یک واقعیت انکارناپذیر تبدیل می کند. گزارش اخیر امنیت جهانی آب توسط دانشگاه ملل متحد، امنیت آب کشورهای مختلف در سراسر جهان را ارزیابی کرده است.
روش شناسی
این مطالعه با بررسی ۱۰ مؤلفه اساسی مختلف، از کیفیت و بهداشت آب گرفته تا در دسترس بودن، ثبات منابع و خطرات مرتبط با آب و هوا، امنیت آب را در کشورها، ارزیابی میکند. به هر مولفه امتیازی از ۱۰ داده می شود که امتیاز امنیت آب کل کشور از مجموع آن محاسبه می شود. سطوح امنیت آب بر اساس نمرات کلی تخصیص داده می شود:
۷۵ و بالاتر به عنوان «امن» طبقه بندی می شود
۶۵-۷۴ به عنوان «امنیت متوسط» طبقه بندی می شود
۴۱-۶۴ نشان می دهد که وضعیت آب یک کشور «ناامن» است
۴۰ و پایین تر «به شدت ناامن» در نظر گرفته می شود
سطوح امنیت آب بر اساس کشور
در سراسر جهان نگرانی هایی برای تامین آب وجود، اما شرایط مناطقی مانند خاورمیانه و آفریقا که ۱۳ کشور از ۲۳ کشور در رده بحرانی ناامن قرار دارند، بسیار وخیم است. در مجموع، ۱۱۳ کشور از جمله دو کشور پرجمعیت جهان، هند و چین، از نظر آب ناامن هستند. ۲۴ کشور دیگر به شدت ناامن در نظر گرفته می شوند که بزرگترین آنها از نظر جمعیت شامل پاکستان و اتیوپی است.
امنیت آب ایران با امتیاز ۴۸، در گروه «ناامن» قرار می گیرد.
کشورهایی که با مسائل امنیتی آب مواجه هستند ۷۲ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهند و ۸ درصد دیگر از جمعیت جهان با ناامنی بحرانی آب مواجه هستند که شامل ۴.۳ میلیارد نفر فقط در منطقه آسیا و اقیانوسیه و ۱.۳ میلیارد نفر دیگر در سراسر آفریقا است. بسیاری از این کشورها با مسائلی از جمله رشد سریع جمعیت و شرایط خشکسالی سریعتر از آنکه بتوانند زیرساختهای لازم برای مقابله با آنها را ایجاد کنند، دست و پنجه نرم میکنند.
در همین زمینه بخوانید
بهترین شهرهای دنیا در مدیریت هوشمند منابع آبی
برداشت آب از منابع زیرزمینی، سیاره ما را اندکی کج کرده
۵ محصول بهرهور از نظر آبیاری معرفی شد؛ از جمله هندوانه!
تنها ۱۲ درصد از جمعیت جهان در کشورهای با امنیت آب بالا زندگی می کنند، از جمله تقریباً همه کشورهای غربی، و نروژ با امتیاز کلی ۹۰، در صدر این رتبه بندی قرار دارد. ۸ درصد دیگر جمعیت جهان در کشورهای نسبتاً امن مانند برزیل و روسیه هستند.
با این حال، دسترسی به آب در این کشورهای امن تر نیز کامل نیست. به عنوان مثال، ایالت های آمریکا که برای آبیاری و آب آشامیدنی به رودخانه کلرادو متکی هستند، با شرایط خشکسالی مداوم و محدودیت مصرف مواجه شده اند که روند آن رو به افزایش است.
آینده امنیت آب
از آنجایی که کشورهای سراسر جهان با چالشهای فزاینده مرتبط با آب مواجه هستند، دولتها و آژانسهای بینالمللی برای تقویت شیوههای مدیریت آب پایدار با هم، همکاری میکنند. در واقع، آب سالم و بهداشت برای همه، یکی از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد است.
بسیاری از مناطق پیش از این، اجرای این شیوه ها را آغاز کرده اند. برای مثال، شهرهای کالیفرنیا بازیافت فاضلاب و جذب آب طوفان را برای مقابله با کمبود آب آغاز کرده اند. مناطق وابسته به کشاورزی نیز به دنبال کشاورزی هوشمند برای کاهش زهکشی منابع محدود آب شیرین هستند.
چنین طرحهایی برای بهبود سیستمهای آبیاری، تقویت زیرساختها و حفظ ذخایر آب شیرین در حال کاهش، ممکن است به خارج کردن کشورها از ناامنی آبی منجر شود و به حفظ این منبع ارزشمند برای نسلهای آینده کمک کند.
مطالب مرتبط:
برای رفع ناترازی، به بازتخصیص و مدیریت دوباره آب توجه شود
لایحه برنامه هفتم توسعه، کفایت لازم برای حل بحران آب را ندارد