بر اساس آخرین پیش بینی صندوق بین المللی پول (IMF) از چشم انداز اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۳، انتظار می رود تا پایان این سال، اقتصاد جهانی دارای تولید ناخالص داخلی (GDP) 105 تریلیون دلاری باشد که ۵ تریلیون دلار بیشتر از سال قبل است. این افزایش ۵.۳ درصدی در تولید ناخالص داخلی جهانی، به صورت اسمی است. در شرایط تعدیل شده با تورم، این افزایش ۲.۸ درصد خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری بهره ورنیوز به نقل از روزیاتو، تولید ناخالص داخلی، ارزش اقتصادی – کالاها و خدمات – تولید شده در یک بازه زمانی معین توسط بخش خصوصی و دولتی را اندازهگیری میکند. تمام اعداد استفاده شده در این مقاله، ارقام اسمی فارق از محاسبه تورم هستند.
سال ۲۰۲۳ با آشفتگی برای اقتصاد جهانی آغاز شد و بازارهای مالی با فروپاشی چندین بانک متوسط ایالات متحده در کنار تورم مداوم و سختتر شدن شرایط پولی در بسیاری از کشورها، تکان خوردند. با این وجود، برخی از اقتصادها ثابت کرده اند که انعطاف پذیر هستند و انتظار می رود از سال ۲۰۲۲، بیشتر رشد کرده باشند.
رتبه بندی اقتصادی کشورها در سال ۲۰۲۳
انتظار می رود که ایالات متحده با تولید ناخالص داخلی ۲۶.۹ تریلیون دلاری، همچنان بزرگترین اقتصاد در سال ۲۰۲۳ باشد.
چین با پیش بینی تولید ناخالص داخلی ۱۹.۴ تریلیون دلاری در سال ۲۰۲۳ در جایگاه دوم ثابت باقی می ماند. پنج اقتصاد برتر سال ۲۰۲۲، تقریبا در موقعیت های مشابه باقی مانده اند، به استثنای یک کشور؛ انتظار می رود هند از بریتانیا عبور کند و با تولید ناخالص داخلی ۳.۷ تریلیون دلاری در سال ۲۰۲۳ به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود.
۱۰ اقتصاد برتر سال ۲۰۲۳
بزرگترین اقتصادها در هر قاره
آفریقا: نیجریه (۵۰۶.۶ میلیارد دلار)
آسیا: چین (۱۹.۴ تریلیون دلار)
اروپا: آلمان (۴.۳ تریلیون دلار)
خاورمیانه: عربستان سعودی (۱.۱ تریلیون دلار)
آمریکای شمالی و مرکزی: ایالات متحده (۲۶.۹ تریلیون دلار)
اقیانوسیه: استرالیا (۱.۷ تریلیون دلار)
آمریکای جنوبی: برزیل (۲.۱ تریلیون دلار)
سیر نزولی در سال ۲۰۲۳
پیشبینی میشود که وضعیت اقتصادی ۲۹ کشور نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش یابد که منجر به کاهش ۵۰۰ میلیارد دلاری میشود.
روسیه با سقوط ۱۵۰ میلیارد دلاری در سال جاری، بیشترین کاهش را خواهد دید که یک سوم، کاهش جهانی را در بر می گیرد.
مصر با کاهش ۸۸ میلیارد دلاری و کانادا با کاهش ۵۰ میلیارد دلاری با هم، یک سوم دیگر کاهش جهانی را به خود اختصاص داده اند.
دلیل افت اقتصاد مصر را می توان تا حدی با ارزش واحد پول این کشور (پوند مصر) توضیح داد که از اواسط سال ۲۰۲۲ ارزش آن در برابر دلار آمریکا حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است.
روسیه و کانادا برخی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان هستند و قیمت نفت از سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است. یکی از دلایل دیگر سیر نزولی اقتصاد روسیه این است که این کشور به دلیل تحریم های غرب مجبور به فروش نفت با تخفیف زیاد شده است.
بر اساس پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول، حضور عربستان سعودی، نروژ، کویت و عمان در میان ۱۰ اقتصاد بزرگی که تولید ناخالص داخلی آنها کاهش یافته است، تأثیر بازار نفت بر تولید ناخالص داخلی کشورهای متکی به نفت را نشان می دهد. اخیراً، تولیدکنندگان در تلاش برای افزایش قیمتها، عرضه خود را کاهش دادهاند، اما کشورهایی مانند چین (دومین مصرفکننده بزرگ نفت در جهان)، قیمت نفت را نسبت به سال ۲۰۲۲ پایین نگه داشته اند.
پیش بینی تولید ناخالص داخلی اقتصادهای جهان
در حالی که سازمانهایی مانند صندوق بینالمللی پول در پیشبینی تولید ناخالص داخلی نسبتاً خوب عمل کردهاند، هنوز هم لازم به یادآوری است که این پیشبینیها، مفروضاتی هستند که در ابتدای سال انجام شده و ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۳، تغییر کنند. پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول برای رشد تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ به این بستگی دارد که کشورها چگونه با وجود مشکلات نقدینگی، تورم را بدون خفه کردن رشد اقتصاد، مهار کنند.